Dieta specjalna D

 

Zalecenia dotyczące konsystencji pokarmów przy dużym ryzyku zachłyśnięcia,  tzn.przy ciężkich zaburzeniach połykania. Zalecana jest dieta składająca się z pokarmów przecieranych.

 

UWAGA !

Niedozwolone są pokarmy o konsystencji:

ziarnistej, włóknistej, klejącej.

Przykłady zakazanych konsystencji:

zupa z wkładką (np.pływającymi kawałkami warzyw), warzywa i mięso o włóknistej konsystencji, makaron, jogurt z kawałkami owoców, szpinak

 

Zalecane są pokarmy o konsystencji gładkiego przecieru lub galaretki . Przyjmowane  pokarmy powinny w ustach przechodzić w formę półpłynną.  

 

Przykłady zalecanych produktów:

zupy - o kremowej konsystencji bez wkładki i dodatków (np. grzanek)

 

ziemniaki - gładkie puree z sosem lub zupa krem

 

warzywa - gładkie puree  (bez szpinaku)

 

mięso  - gładkie puree

 

owoce - gotowane lub surowe - gładkie puree

 

produkty mleczne - jogurt bez kawałków owoców, gładki twarożek

 

galaretki - bez wsadu

 

Opracowanie: Dr. Anna Czernuszenko na podstawie: Prosiegel, Weber Dysphagiediagnostik und Therapie Ein Wegweiser fur kompetentes Handeln. Wydanie 2. Springer-Verlag Berlin Heidelberg 2013.