Dieta specjalna D
Zalecenia dotyczące konsystencji pokarmów przy dużym ryzyku zachłyśnięcia, tzn.przy ciężkich zaburzeniach połykania. Zalecana jest dieta składająca się z pokarmów przecieranych.
UWAGA !
Niedozwolone są pokarmy o konsystencji:
ziarnistej, włóknistej, klejącej.
Przykłady zakazanych konsystencji:
zupa z wkładką (np.pływającymi kawałkami warzyw), warzywa i mięso o włóknistej konsystencji, makaron, jogurt z kawałkami owoców, szpinak
Zalecane są pokarmy o konsystencji gładkiego przecieru lub galaretki . Przyjmowane pokarmy powinny w ustach przechodzić w formę półpłynną.
Przykłady zalecanych produktów:
zupy - o kremowej konsystencji bez wkładki i dodatków (np. grzanek)
ziemniaki - gładkie puree z sosem lub zupa krem
warzywa - gładkie puree (bez szpinaku)
mięso - gładkie puree
owoce - gotowane lub surowe - gładkie puree
produkty mleczne - jogurt bez kawałków owoców, gładki twarożek
galaretki - bez wsadu
Opracowanie: Dr. Anna Czernuszenko na podstawie: Prosiegel, Weber Dysphagiediagnostik und Therapie Ein Wegweiser fur kompetentes Handeln. Wydanie 2. Springer-Verlag Berlin Heidelberg 2013.