Dieta specjalna B

 

Zalecenia dotyczące konsystencji pokarmów przy niewielkim ryzyku zachłyśnięcia

 

 

UWAGA !

Niedozwolone są pokarmy o konsystencji:

gruboziarnistej, sypkiej, kruchej, włóknistej, klejącej.

Przykłady zakazanych konsystencji:

chleb o chrupiącej skórce, makaron nitki albo gwiazdki, szparagi, por, rabarbar, owoce cytrusowe, owoce z pestkami np wiśnie, suche/ciągnące mięso, produkty z pełnymi ziarnami, na sypko ugotowany ryż lub kasza, orzechy, liście np. sałata, potrawy łączące różne konsystencje np. krupnik.

 

 

 Zalecana jest dieta miękka to znaczy produkty duszone lub gotowane na miękko. Wszystkie pokarmy powinny dać się łatwo rozgnieść językiem o podniebienie.

 

Przykłady zalecanych produktów:

pieczywo pszenne, żytnie lub mieszane bez skórki

 

ziemniaki ugotowane na miękko lub w postaci klusek slaskich lub placków

 

warzywa ugotowane na miękko: marchewka, brokuły, kalafior, kalarepa, cukinia, szpinak, sałatki z marynowanych warzyw

 

mięso miękkie - cielęcina, wieprzowina lub drób w potrawce albo mielone np. w postaci białej kiełbasy (bez skóry), koteltów mielonych z kremowym, gładkim sosem

 

wędliny - pasztet, kiełbasa pasztetowa lub inne w postaci pasty

 

ryby gotowane lub pieczone na miękko bez ości

 

owoce i wyroby z owoców - bardzo miękkie owoce świerze np. banan, miękka gruszka

 

produkty mleczne - budyń, mus, lody gładkie bez twarszych kawałków w środku, jogurt naturalny lub owocowy z kawałkami owoców.

 

dżemy - bez (kawałków) pestek, marmolada, powidła, Nutella, miód

 

potrawy z jaj - wilgotna jajecznica, miękki omlet

 

Opracowanie: Dr. Anna Czernuszenko na podstawie: Prosiegel, Weber Dysphagiediagnostik und Therapie Ein Wegweiser fur kompetentes Handeln. Wydanie 2. Springer-Verlag Berlin Heidelberg 2013.