Dieta specjalna B
Zalecenia dotyczące konsystencji pokarmów przy niewielkim ryzyku zachłyśnięcia
UWAGA !
Niedozwolone są pokarmy o konsystencji:
gruboziarnistej, sypkiej, kruchej, włóknistej, klejącej.
Przykłady zakazanych konsystencji:
chleb o chrupiącej skórce, makaron nitki albo gwiazdki, szparagi, por, rabarbar, owoce cytrusowe, owoce z pestkami np wiśnie, suche/ciągnące mięso, produkty z pełnymi ziarnami, na sypko ugotowany ryż lub kasza, orzechy, liście np. sałata, potrawy łączące różne konsystencje np. krupnik.
Zalecana jest dieta miękka to znaczy produkty duszone lub gotowane na miękko. Wszystkie pokarmy powinny dać się łatwo rozgnieść językiem o podniebienie.
Przykłady zalecanych produktów:
pieczywo pszenne, żytnie lub mieszane bez skórki
ziemniaki ugotowane na miękko lub w postaci klusek slaskich lub placków
warzywa ugotowane na miękko: marchewka, brokuły, kalafior, kalarepa, cukinia, szpinak, sałatki z marynowanych warzyw
mięso miękkie - cielęcina, wieprzowina lub drób w potrawce albo mielone np. w postaci białej kiełbasy (bez skóry), koteltów mielonych z kremowym, gładkim sosem
wędliny - pasztet, kiełbasa pasztetowa lub inne w postaci pasty
ryby gotowane lub pieczone na miękko bez ości
owoce i wyroby z owoców - bardzo miękkie owoce świerze np. banan, miękka gruszka
produkty mleczne - budyń, mus, lody gładkie bez twarszych kawałków w środku, jogurt naturalny lub owocowy z kawałkami owoców.
dżemy - bez (kawałków) pestek, marmolada, powidła, Nutella, miód
potrawy z jaj - wilgotna jajecznica, miękki omlet
Opracowanie: Dr. Anna Czernuszenko na podstawie: Prosiegel, Weber Dysphagiediagnostik und Therapie Ein Wegweiser fur kompetentes Handeln. Wydanie 2. Springer-Verlag Berlin Heidelberg 2013.