Dieta specjalna C
Zalecenia dotyczące konsystencji pokarmów przy średnim ryzyku zachłyśnięcia, tzn.przy umiarkowanych zaburzeniach połykania. Zalecana jest dieta składająca się z pokarmów ugotowanych na miękko.
UWAGA !
Niedozwolone są pokarmy o konsystencji:
gruboziarnistej, sypkiej, kruchej, włóknistej, klejącej.
Przykłady zakazanych konsystencji:
warzywa i mięso o włóknistej konsystencji, sypki ryż lub kasza, makaron, sałatki.
Zalecane są pokarmy o konsystencji grubego przecieru lub papki . Przyjmowane pokarmy powinny dać się bardzo łatwo rozgnieść językiem o podniebienie lub przeprowadzić w formę papki.
Przykłady zalecanych produktów:
pieczywo - miękkie pieczywo bez skórki
dodatki do pieczywa - w postaci past na słono lub słodko (np. pasztet, ser, dżem bez kawałków owoców ani pestek, miód)
zupy - o kremowej konsystencji bez wkładki i dodatków (np. grzanek)
kasza, ryż - w postaci papki, dodatkowo sos
ziemniaki - puree z sosem lub zupa krem
warzywa - gotowane w formie puree - marchewka, kalafior, brokuły, kalarepka, cukinia, szpinak
mięso - cielęcina, wieprzowina lub drób w postaci puree z kremowym, gładkim sosem
ryby - puree bez ości
owoce i wyroby z owoców - gotowane lub surowe bez skórki i pestek np. banan, miękka gruszka, morele, brzoskwinie, jabłko (tarte)
produkty mleczne - budyń, mus, lody gładkie bez twarszych kawałków w środku, jogurt naturalny lub owocowy bez kawałków owoców.
galaretki - bez wsadu
Opracowanie: Dr. Anna Czernuszenko na podstawie: Prosiegel, Weber Dysphagiediagnostik und Therapie Ein Wegweiser fur kompetentes Handeln. Wydanie 2. Springer-Verlag Berlin Heidelberg 2013.