Dieta specjalna C 

 

Zalecenia dotyczące konsystencji pokarmów przy średnim ryzyku zachłyśnięcia,  tzn.przy umiarkowanych zaburzeniach połykania. Zalecana jest dieta składająca się z pokarmów ugotowanych na miękko.

 

UWAGA !

Niedozwolone są pokarmy o konsystencji:

gruboziarnistej, sypkiej, kruchej, włóknistej, klejącej.

Przykłady zakazanych konsystencji:

warzywa i mięso o włóknistej konsystencji, sypki ryż lub kasza, makaron, sałatki.

 

Zalecane są pokarmy o konsystencji grubego przecieru lub papki . Przyjmowane  pokarmy powinny dać się bardzo łatwo rozgnieść językiem o podniebienie lub przeprowadzić w formę papki.  

 

Przykłady zalecanych produktów:

pieczywo - miękkie pieczywo bez skórki

 

dodatki do pieczywa - w postaci past na słono lub słodko (np. pasztet, ser, dżem bez kawałków owoców ani pestek, miód)

 

zupy - o kremowej konsystencji bez wkładki i dodatków (np. grzanek)

 

 

kasza, ryż  - w postaci papki, dodatkowo sos

 

ziemniaki - puree z sosem lub zupa krem

 

warzywa - gotowane w formie puree - marchewka, kalafior, brokuły,  kalarepka, cukinia, szpinak

 

mięso  - cielęcina, wieprzowina lub drób w postaci puree z kremowym, gładkim sosem

 

ryby - puree bez ości

 

owoce i wyroby z owoców -  gotowane lub surowe bez skórki i pestek np. banan, miękka gruszka, morele, brzoskwinie, jabłko (tarte)

 

produkty mleczne - budyń, mus, lody gładkie bez twarszych kawałków w środku, jogurt naturalny lub owocowy bez kawałków owoców.


galaretki - bez wsadu

 

 

Opracowanie: Dr. Anna Czernuszenko na podstawie: Prosiegel, Weber Dysphagiediagnostik und Therapie Ein Wegweiser fur kompetentes Handeln. Wydanie 2. Springer-Verlag Berlin Heidelberg 2013.